با سلام
در این سری آموزش ، تهران سرور قصد دارد تا به آموزش در زمینه شبکه ، طبق استاندارد و با توجه به سیلابس معتبر CompTIA Network Plus - N10-007 ، بپردازد.
سیلابس معتبر CompTIA Network Plus را میتوانید دانلود کنید.
تعریف شبکه
اگر بصورت کلی و مفومی بخواهیم به تعریف شبکه بپردازیم ، باید بگوییم که شبکه یعنی مجموعه ای از هر چیزی یا هر شخصی که با یکدیگر تبادل اطلاعات میکنند و با یکدیگر در ارتباط هستند. اما در این سری آموزش قصد ما تعریف شبکه های کامپیوتری میباشد. پس میگوییم شبکه در زمینه فناوری و اطلاعات و کامپیوتر یعنی مجموعه ای متشکل از سیستم های کامپیوتری که میتوانند به دو صورت باشند؛ اعم از نرم افزاری و یا سخت افزاری که قادر به اشتراک گزاری هر نوع اطلاعات و سرویسی میباشند. بصورت کلی این سیستم های کامپیوتری به دو قسمت تقسیم شده اند؛ ۱. سیستم های ایستا یا Passive و ۲. سیستم های پویا یا Active که از این سیستم های کامپیوتری ایستا میتوان به کابل ها، کانکتورها، رک ها، سوکت و غیره اشاره کرد و از سیستم های پویا میتوان به سوییچ، روتر، هاب، فایروال و غیره اشاره کرد.
نکته: شاید اصطلاحات بالا کمی برایتان عجیب و یا نا آشنا باشد. اما نگران نباشید؛ در ادامه به هرچیزی که در سیلابس Network Plus عنوان شده است بصورت تپوری و عملی میپردازیم.
شبکه چه کاری انجام میدهد؟!
همانطور که مستحضر هستید شبکه های کامپیوتری در حوزه های مختلف ، به جهت اشتراک گزاری و مدیریت سیستم های کامپیوتری در یک سازمان و یا حتی شبکه های شخصی راه اندازی میشود. البته باید در نظر داشته باشید که تنها مزیت شبکه فقط این نیست و خیلی کاربردهای دیگری دارد که در ادامه آموزش ها، به آنها میپردازیم.
سیلابس CompTIA Network Plus
نتورک پلاس شامل ۵ قسمت اصلی میباشد که در آن بصورت کلی راجع به مفاهیم شبکه، زیرساخت های مربوط به شبکه ، عملیات های واحد در شبکه ، امنیت شبکه، عیبیابی شبکه و کار با ابزار های مختص شبکه، بصورت تخصصی پرداخته میشود.
بخش اول: مفاهیم شبکه
بخش ۱.۱: در این قسمت طبق سیلابس معتبر CompTIA Network Plus، به شناخت پورت ها و پروتکل های مورد استفاده در شبکه، نوع پروتکل های مورد استفاده در ارسال درخواست و تفاوت های میان پروتکل های TCP و UDP پرداخته میشود.
بخش ۱.۲: در این بخش به تشریح مدل مفهومی و کانسپچوال OSI و توضیح کامل درباره تمامی لایه ها، سرویس ها و تجهیزات مورد استفاده در هر لایه پرداخته میشود
بخش ۱.۳: در این بخش به توضیح مفهوم و کاربرد سوییچینگ و روتینگ در شبکه های کامپیوتری پرداخته میشود که شامل مشخصات ترافیک شبکه و انواع ارتباط میشود، مشخصات و تقسیم بندی رابط ها در شبکه، مسیریابی در شبکه، شناخت مفهوم پروتکل اینترنت نسخه ششم، مفاهیم مربوط به بهینه بودن شبکه و راه های جلوگیری از Latancy، توضیحات مربوط به Gateway و اختصاص دادن Valid IP به یک Device یا به اصطلاح Nat، انتقال پورت در شبکه، لیست کنترل دسترسی ها، توزیع های مختلف سوییچینگ و غیره میشود.
بخش ۱.۴: پیکره بندی و آدرس دهی به سیستم های کامپیوتری در یک شبکه کامپیوتری که شامل کار با DHCP، Subnet Mask و Default Gateway میباشد.
بخش ۱.۵: مقایسه ویژگی ها و انوع توپولوژی ها در شبکه های کامپیوتری
بخش ۱.۶: پیاده سازی و پیکره بندی تکنولوژی های بیسیم
بخش ۱.۷: خلاصه مفاهیم ابری و اهداف استفاده از آنها که شامل انواع سرویس، روش های اتصال و ارتباطات بین منابع محلی و ابری میشود.
بخش ۱.۸: توضیحات مربوط به کاربرد سرویس های شبکه که شامل سرویس های DNS و سرویس های DHCP میشود.
بخش دوم: زیرساخت های شبکه
بخش ۲.۱: شناخت انواع کابل های شبکه و اصول کابل کشی که شامل انواع رسانه ها و متریالهای مختلف، انواع کانکتور، استانداردهای کابل مسی و استانداردهای پیاده سازی اترنت میشود.
بخش ۲.۲: در این بخش به جایگاه تجهیزات شبکه در شبکه های کامپیوتری، نصب و پیکره بندی تجهیزات، پرداخته میشود. مانند فایروال ها، روتر، سوئیچ، هاب، بریج، انواع مودم، اکسس پوینت ها، مبدل های رسانه و غیره.
بخش ۲.۳: در این بخش به بررسی تجهیزات پیشرفته در شبکه های کامپیوتری پرداخته میشود.
بخش ۲.۴: در این بخش به بررسی مجازی سازی که شامل فایروال های مجازی، سوییچ های مجازی و غیره میشود و تکنولوژی های ذخیره سازی از قبیل NAS و SAN پرداخته میشود
بخش ۲.۵: در این بخش مقایسه و تفاوت های انواع شبکه WAN پرداخته میشود.
بخش سوم: عملیات ها در شبکه های کامپیوتری
بخش ۳.۱: در این آموزش به اصول مستندسازی و استفاده از نمودارها در مدیریت شبکه میپردازیم
بخش ۳.۲: در این بخش به تفاوت های تداوم اطلاعات در شبکه و مفاهیم بازیابی اطلاعات در زمان بوجود آمدن یک فاجعه میپردازیم که شامل مفاهیم مربوط به دسترسی ها از جمله لود بالانسینگ، کنترل قدرت که شامل UPS ها میشود، نسخه پشتیبان و غیره میشود.
بخش ۳.۳:در این بخش به بررسی مباحث اسکنینگ ، مانیتور کردن و پچ کردن پردازش ها میپردازیم
بخش ۳.۴: در این قسمت به بررسی متدهای دسترسی ریموت مثل VPN، SSH، Telnet و سرویس انتقال فایل FTP و غیره پرداخته میشود.
بخش ۳.۵: در این بخش به بررسی خط مش ها و بهترین کاربردهای آن پرداخته میشود.
بخش چهارم: امنیت شبکه
بخش ۴.۱: در این بخش به بررسی امنیت شبکه بصورت فیزیکی پرداخته میشود.
بخش ۴.۲: در این بخش به بررسی احراز هویت و کنترل دسترسی در امنیت شبکه پرداخته میشود.
بخش ۴.۳: در این بخش به امنیت یک شبکه بیسیم پایه پرداخته میشود.
بخش ۴.۴: در این قسمت به حملات مشترک در شبکه های کامپیوتری از جمله DDoS پرداخته میشود.
بخش ۴.۵: در این قسمت اصول غیرفعالسازی پورت های Passive مورد بررسی قرار خواهد گرفت
بخش ۴.۶: در این قسمت تکنیک های مربوط به تست نفوذ، Honey Potها، کنترل دسترسی ها و غیره مورد بررسی قرار خواهد گرفت
بخش پنجم: عیب یابی شبکه های کامپیوتری و ابزارها
بخش ۵.۱: در این بخش به متدهای عیب یابی در شبکه پرداخته میشود.
بخش ۵.۲: در این بخش به اصول استفاده از ابزارها پرداخته میشود.
بخش ۵.۳: در این بخش به عیب یابی در اتصالات سیمی و برطرف کردن مشکل در اتصالات پرداخته میشود
بخش ۵.۴: در این بخش به عیب یابی در اتصالات بیسیم و برطرف کردن مشکل در اتصالات پرداخته میشود
بخش ۵.۵: در این بخش به عیب یابی سرویس ها در شبکه های کامپیوتری پرداخته میشود.
با تشکر